Fotó: Fecskesirály
Veszélyeztetettség
Veszélyeztetett
Állatleírás
A fecskesirály (Xema sabini) egy kisméretű, szárnyfesztávolságát tekintve 81-92 centiméter közötti sirályfaj, mely elsősorban az Északi-sark körüli területeken költ, és nagy távolságokra vándorol délebbre a költőhelyektől a téli időszakban. Ez a madár különleges megjelenésével és viselkedésével tűnik ki a sirályok között, ami érdekessé teszi a madárfigyelők és a természetkedvelők számára egyaránt.

Megjelenés
A fecskesirály megjelenése egyedülálló a sirályfajok között. Kisebb mérete és széles, fekete szárnyvégei jellemzik, melyek szárnyainak alsó részén is láthatóak, és amelyek a madár repülés közben jól láthatóak. A felnőtt madarak feje és nyaka sötét szürke, míg teste többi része, beleértve a hasat és a farkat, fehér. A fiatal madarak több barnás foltot viselnek, és csak fokozatosan érik el a felnőttekre jellemző színezetet. A lábak rövidek és pirosasak, míg a csőr kicsi és fekete.

Élőhely és elterjedés
A fecskesirály az Északi-sarkvidéken és a szubarktikus területeken költ, különösen Kanada északi részein, Grönlandon, valamint Oroszország északkeleti részein. Télen délebbre vándorol, gyakran elérve Dél-Amerika és Dél-Afrika partjait is. Az ilyen hosszú vándorútja során gyakran látható nyílt óceáni vizeken, távol a szárazföldtől.

Életmód
A fecskesirály táplálkozása elsősorban kisebb halakból és tengeri gerinctelenekből áll. Gyakran látható más tengeri madarak társaságában táplálkozni, kihasználva azok által felkavart vizet vagy a halrajokat. Költési időszakban a madár fészkét a talajon alakítja ki, gyakran távoli és nehezen elérhető helyeken, például sziklás partokon vagy tundrán. A fecskesirály társas lény, költőhelyein gyakran nagy kolóniákba verődik össze.

Viselkedés
A fecskesirály viselkedése érdekes aspektusokat mutat, különösen táplálkozási szokásai és költési rituáléi kapcsán. Aktív madár, mely gyakran hosszú távokat repül táplálék után kutatva, és képes alkalmazkodni a változó körülményekhez. Szociális interakciói, mint a táplálkozási helyek megosztása vagy a védekezési technikák, fontos részét képezik túlélésének.

Védelem és megőrzés
Bár a fecskesirály nem számít veszélyeztetett fajnak a Nemzetközi Természetvédelmi Unió (IUCN) által, bizonyos populációi nyomás alatt állhatnak élőhelyük elvesztése és a tengeri ökoszisztémák változása miatt. A madárfigyelők és a természetvédelmi szervezetek fontos szerepet játszanak a faj megfigyelésében és a védelmében, hogy biztosítsák fennmaradását a jövő generációi számára.

Összességében a fecskesirály egy lenyűgöző és érdekes madár, melynek megfigyelése kihívást és örömöt jelent a madárkedvelők számára világszerte.
Új állatfotók